De Algarve is een gebied dat u het hele jaar door kan bezoeken. In de zomer trekt de kust tussen Faro en Lagos velen bezoekers, maar het is ook mogelijk om te ontsnappen uit de drukte, zelfs in plaatsen zoals Albufeira en Portimão. Faro is zeker het bezoeken waard. Het kleurrijke Tavira is een goede basis voor een excursie naar het oostelijke deel van de Algarve, terwijl u vanaf Lagos makkelijk de zuidwestelijke stranden kan bereiken. Meer het binnenland in zijn de dorpen authentieker. Monchique is een zeer fraai gebied, zeer geschikt voor lange wandelingen. De Algarve is zeer geschikt voor zowel vakanties als permanente bewoning en heeft bijzonder veel te bieden.

Albufeira
Door haar ideale ligging aan de kust is de badplaats Albufeira zeer gewild onder de vele toeristen. Het bekende uitgaansleven ligt voornamelijk aan “de strip”. De gezellige jachthaven heeft veel te bieden, zoals verschillende boottochten langs de vele prachtige baaien van de Algarve. Een aantal kilometers landinwaarts en alles verandert. Het groen van de akkers met amandel, vijgen, sinaasappel en dennenbomen steekt af tegen de decoratieve schoorstenen en betegelde daken.

Alvor
Alvor ligt ongeveer 5 km westelijk van Portimão/Praia da Rocha. Gedurende de Moorse bezetting was er een kasteel dat echter, net als de rest van het plaatsje, door de aardbeving van 1755 werd vernietigd. 
Het plaatsje ligt aan een lagune. 
 De lagune is, vooral voor vogelliefhebbers, een bezoek waard. Er zijn diverse weggetjes die naar de rustige kant van de lagune leiden. Op zo'n 500 meter van Alvor vindt men één van de fijnste zandstranden van de Algarve.

Armação de Pêra
Het oude centrum van dit vissersplaatsje heeft vele restaurantjes en barretjes.
U kunt varen vanaf het strand van Armação tot aan kaap Carvoeiro. Deze boottrip brengt u langs de zandstenen kliffen en de door erosie gevormde rotsen waar maar liefst 18 grotten te bewonderen zijn. Deze worden als de mooiste van de Algarve beschouwd.

Benagil
Benagil is een gehuchtje, gelegen tussen de grotere toeristische plaatsjes Armação de Pera en Carvoeiro en op loopafstand van het appartement (bij het strand rechtsaf over de kliffen). Bij het strand van Benagil vindt u een strandtentje en ook kunt u hier een boottripje maken. Het dorpje kent meerdere restaurants

Carvoeiro
Carvoeiro is klein maar een volwassen toeristenplaats met schitterende kleine strandjes, grotten, golf courses en wandelgebieden. Boven op de klif zijn de overblijfselen van de muren van het fort Nossa Senhora da Conceição (Onze Moeder van de Ontvangenis) te vinden waarvandaan men een schitterend uitzicht heeft over de oceaan en de kliffen van Cabo (kaap) Carvoeiro. Zo'n 500 m daar vandaan vindt men de door zee en wind vreemd gevormde rotsformaties van Algar Seco, een trap van maar liefst 134 treden brengt u naar verscheidene grotten en spelonken waarvan er één in de zomer dienst doet als café.

Faro
De stranden van Faro en de Ria Formosa, waar u flamingo's kunt zien, markeren de grens met de zee. Op het vlakke gedeelte daarachter vindt u de huizen en gebouwen van Faro, groene groentevelden, die groeien op de vruchtbare grond, en hier en daar een waterrad, dit is tevens een herinnering aan de oude Moorse tijd. De hoofdstad van de Algarve ligt op het meest zuidelijk punt van Portugal, aan een door moerassige eilanden van de Atlantische Oceaan afgeschermde baai. Dit moerasgebied (Ria Formosa) is een beschermd natuurpark. De haven van Faro dient voor de export van landbouwproducten uit de omgeving (o.a. groente, wijn, fruit) maar ook vis.

Lagoa
Een authentiek en gezellig centrum. De vormen, kleuren en ontwerpen van de keramiek vormen een traditie die al vele eeuwen oud is. Dit zijn de kenmerken van Lagoa en omgeving, samen met de kleurrijke vishaven Ferragudo, de romantische kapel van Nossa Senhora de Rocha die hoog uitsteekt boven de zee, en de fascinerende rotsformaties van Algar Seco bij Carvoeiro.

Loulé
In dit, ooit door de Romeinen bewoonde, plaatsje zijn nog overblijfselen te vinden van de muren van het Moorse kasteel. Loulé is een centrum van tuinbouw en handarbeid. Op de bekende en druk bezochte markt iedere zaterdag bieden de bewoners van het binnenland hun producten, veelal fruit, groenten en handarbeid, te koop aan. Deze markt vindt voor een groot deel plaats in het 19e eeuwse in neo-Moorse stijl gebouwde marktgebouw. In het gebied om Loulé groeien vele amandel, olijf- en vijgenbomen. Het op Braziliaanse wijze gevierde carnaval geniet landelijke bekendheid. 

Monchique
Monchique is de hoogst gelegen plaats in de Algarve, terraswijze gebouwd aan de groene oostkant van de Pico da Fóia, met z'n 902 m de hoogste top. De weg er naar toe heeft diverse miradouros (uitzichtpunten).

Caldas de Monchique (kuuroord) – De Romeinen wisten het al. Baden in heerlijk water doet de gemoederen bedaren en brengt veel rust in het lichaam. In de prachtige vallei van het Serra de Monchique vind je bronwater van ongeveer 33 C. De omgeving is bijzonder groen en rustig. Het is zeer vruchtbaar, wat te zien is aan de bananen-, sinaasappel- en olijfbomen. Er zijn diverse wandelroutes door dit schitterende stukje natuur.
Het water van deze bron wordt gebruikt bij de behandeling van reumatiek en huidaandoeningen.

Portimão
Vooral onder zeilers is de stad zeer bekend. Er worden met enige regelmaat grote en prestigieuze zeilevenementen gehouden. De stad zelf kenmerkt zich voornamelijk door de mix van de 19e en 20e eeuw gebouwen en kent een rijke historie met verschillende monumentale bezienswaardigheden. De oude brug van Portimão is gebouwd van "leftovers" van de Eiffeltoren.
De industrie hier bestaat uit scheepsbouw en de conservering van tonijn en sardines. Het toeristische gebeuren vindt plaats in het aangrenzende Praia da Rocha.
Praia da Rocha werd bekend doordat er zich tussen 1930 en 1950 een groep Engelse schrijvers en intellectuelen vestigden, sindsdien is het plaatsje uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste vakantieoorden van Portugal.

Sagres
Het meest zuidwestelijke puntje van Europa is Sagres Point. Hier ligt een 16e eeuws fort met kompasroos en kanonnen. In de buurt liggen veel rustige stranden met hoge kliffen. In het schitterende natuurpark ‘Costa Vicentina Natural Park’ is op ongeveer 76.000 ha veel flora en fauna te bewonderen.
Sagres kent een rijke historie. Het was hier waar Prins Hendrik de Navigator zich terugtrok en er in de 15e eeuw de Navigatie School van Sagres startte. De kennis van deze school was de basis voor grote ontdekkingen. 
In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen, theorieën werden getest en op steeds langere expedities in praktijk gebracht. Toenmalige navigatiemiddelen zoals de sextant werden verbeterd en hij introduceerde het navigeren op de sterren. Ook de cartografie werd onder handen genomen wat er in resulteerde dat de Portugezen in die tijd de absolute suprematie op dit gebied hadden.

Ponta de Sagres - Op dit landhoofd staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort.

Cabo de São Vicente
- Dit meest zuidwestelijke punt van Europa met z'n duizelingwekkende kliffen van maar liefst 75m hoogte biedt een gigantisch uitzicht, vooral bij zonsondergang. De enige bebouwing op deze kaap is de 24 meter hoge vuurtoren die is gebouwd op de ruïnes van een oud klooster.

De grotten Monte Frances
- 2 km ten noorden van Sagres.

Silves
Het grote kenmerk van Silves is het kasteel ‘Castelo dos Mouros’ bovenop een bergtop. Rondom dit kasteel zijn diverse opgravingen die aantonen dat sommige gebouwen dateren uit de 8e eeuw. In het archeologisch museum is meer informatie over voorwerpen uit het Stenen Tijdperk. Silves heeft een kurkmuseum Fábrica do Inglês, met een documentatiecentrum, archief, mooie tuin, terras en kinderpark. Over de rivier de Arade hebben de Romeinen een brug gebouwd.

Tavira
Tavira ligt aan de monding van de rivier de Ségua omringd door de restanten van de stadswal gebouwd door Koning Dinis. Een aardbeving in 1755 vernietigde bijna het hele stadje. Tavira was een belangrijk centrum voor de tonijn visserij. Het uitgestrekte zandstrand van Tavira (Ilha de Tavira) is alleen per boot te bereiken. Mocht u geïnteresseerd zijn in kerken dan kunt u hier uw hart ophalen.

Vila Real de Santo António
Deze grensplaats werd gesticht door de Markies van Pombal in 1774 als tegenhanger van het Andalusische Ayamonte. Deze nieuwe stad (gebouwd in 5 maanden!) is een mooi voorbeeld van stadsplanning. Vanaf de mooie tuinen aan de oever van de rivier de Guardiana heeft u een goed uitzicht op de witte huizen van Ayamonte (Spanje).
Vila Real heeft nu één van de grootste visserij- en commerciële havens van de Algarve.

Castro Marim - (3 km ten noorden) Het kasteel van Castro Marim dateert uit de 12e eeuw.

Alcoutim
– pittoresk plaatsje

Monte Gordo - Monte Gordo heeft kilometers lange zandstranden.